Anasayfa  Favorilere.Ekle  Online.Destek

Kurumsal

Hizmetlerimiz

Referanslarımız

İnsan.Kaynakları

Kampanyalar

Ekibimiz

İletişim

PATENT

Patent, genel anlamda teknik yeniliklere verilen bir koruma belgesidir. yeni olan, sanayiye uygulanabilen ve tekniğin bilinen durumunu aşan buluşlar için buluş sahibine belirli bir süre buluşunu üretme, kullanma, satma veya ihraç etme hakkı veren koruma belgeleridir..

Patent yada Faydalı model, hak sahibine ne tür haklar sağlar?

Buluşun ekonomik faydalarından sadece buluş sahibinin yararlanmasına imkan vererek, rakiplerine karşı teknik ve ekonomik üstünlük kazandırır.
Mülkiyet hakkı sağlayan bir hak olarak devir alınabilir ve devir edilebilir.
Söz konusu buluştan başkalarının (rakiplerin), yararlanmasını yasaklama hakkı sağlar.
Lisans verilmesi yoluyla başka kişilere hak tanıma imkanı verir. Lisans bir tür kiralama hakkıdır.
Böylece, buluş sahibi buluşunu kendisi kullanırken, ekonomik bir yarar karşılığında yada karşı lisanslar alınması karşılığında, başkalarına da söz konusu hakkı kullandırma hakkını elinde tutmuş olur.
Tüm dünyada olduğu gibi ticari bir prestij sebebidir.

Taklit edilmesi halinde hukuki ve cezai her türlü yasal imkanın kullanılmasına imkan verir.


Tekniğin bilinen durumunu aşmayan buluşlara faydalı model belgesi verilir. Faydalı modeller bir patent türüdür ve genellikle küçük buluşlara verilen koruma belgeleridir.


Gerekli Belgeler

1-Tarifname; Bir yeniliğin (buluşun) patent ile korunabilmesi için onun teferruatıyla açıklanması gerekir. Tarifname buluş konusunun ilgili olduğu teknik saha, tekniğin bilinen durumu, buluşun çözümünü amaçladığı teknik problemler, teknik resimlere ait açıklamalar ve buluşun sanayiye uygulanma biçimi detayları ile belirtilmelidir.

Bir yeniliğin (buluşun) patentle iyi korunabilmesi içi patent dosyasının çok iyi hazırlanması gerekir.
Tarifname, patent dosyasının en önemli bölümlerinden biridir.
Dolayısı konu hakkında uzmanlaşmış vekillerimizle çalışılması önerilir.

Vekillerimiz ürün hakkında bilgi alıp (gerekirse yerinde inceleyip) başvuru sahiplerinden sadece tarifnameyi oluşturacak temel bilgileri almaktadırlar.

2-Özet;Yenilik hakkında genel bilgi veren çok kısa bir tariftir. vekillerimizce hazırlanmaktadır.
3-İstemler; Yeniliğin korunması istenen yerlerini tanımlayan metinlerdir.

İstemler patent dosyasının en önemli kısımlarıdır. Bu kısmı vekillerimiz hazırlamaktadır Çok iyi bir korumanın elde edilmesi için yenilik konusu ürünün hangi bölümlerinin yeni olduğu çok net olarak açıklanmalıdır.

Ayrıca ilgili sahada doğrudan üretim düşünülmese de dahi hangi alternatiflerin olabileceği tahmin edilmeye çalışılmalıdır.

4-Teknik Resimler;Yeniliği anlatan her türlü teknik resim, perspektif resim, akış şemaları ölçüsüz olarak A4 kağıdı boyutunda verilmelidir.

5-Başvuru ve Buluşçu Bilgileri; Başvuru sahibinin adı soyadı (firma ise firma bilgileri) ve iletişim bilgileri, anı şekilde buluşçunun (veya buluşçuların) adı soyadı ve iletişim bilgileri, buluşçuların hakların başvuru sahibini ne şekilde devrettiği (örneğin hizmet akdi) belirtilmelidir.

6-Vekaletname; Noter onayı gerektirmeyen Karar Patent vekaletnamesidir


Başvuru ve İnceleme Aşaması
İncelemeli patentler, incelemesiz patentler ve faydalı modellerin dosyaları aynı standartlarda hazırlanır ve Enstitüye başvurulur. Başvurudan sonra enstitüde şekli şartlar açısından incelenir. Faydalı modellerde normal şartlarda 18 içinde yayınlanır. Erken yayın istenirse bu durum enstitüye bildirilir. İncelemeli ve incelemesiz patentler ise başvurudan sonra 15 ay içinde yenilik, tekniğin bilinen durumunun aşılması ve sanayiye uygulanabilirlik konusunda araştırma raporu düzenlenmesi için başvurulmalıdır. Faydalı modellerde araştırma raporuna gerek yoktur.

Tescil Kararı Aşaması
Faydalı modellerde yayından sonra faydalı modelin tesciline karar verilir. İncelemesiz patent sisteminde araştırma raporunun olumlu çıkması halinde başvuru sahibinin isteği üzerine inceleme yapılmaz ve incelemesiz patent verilmesine karar verilir. İncelemeli patentlerde araştırma ve inceleme raporlarının olumlu çıkması halinde incelemeli patent verilmesine kara verilir.

PATENT VERİLEBİLECEK KONULAR

Aşağıda sayılan konular buluş niteliğinde olmadığı için patentle korunmazlar:
Keşifler, bilimsel teoriler, matematik metodları
Zihni, ticari ve oyun faaliyetlerine ilişkin plan, usul ve kurallar.
Edebiyat ve sanat eserleri, bilim eserleri.
Bilginin derlenmesi, düzenlenmesi, sunulması ve iletilmesi ile ilgili teknik yönü bulunmayan usuller.
İnsan ve hayvan vücuduna uygulanacak teşhis ve tedavi usulleri ile cerrahi usuller. (Bu usullerin herhangi birinde kullanılan terkip ve maddeler ile üretim usulleri hariç)


PATENT VERİLEMEYECEK BULUŞLAR

Konusu kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı olan buluşlar.
Bitki veya hayvan türleri veya önemli ölçüde biyolojik esaslara dayanan bitki veya hayvan yetiştirilmesi usulleri, buluş niteliğinde olmalarına rağmen patent verilerek korunmazlar.

 

Sayfa Yukarı       Sayfa Aşagı

Copyright 2008 - 2010 Gebze Ajans® Tüm Hakları Saklıdır.